Tuesday, July 26, 2016

කොත්තමල්ලි


ආයුර්වේදයේ මෙන්ම හෙළ වෙදකමේ ප්‍රබලතම  ඖෂධයක් ලෙස කොත්තමල්ලි හදුන්වනු ලැබේ.  කොත්තමල්ලි  භාවිතයේ ආරම්භය වසර  5000 පෙර බව ඉතිහාසයේ සඳහන්වේ. වර්තමනයේකු කුළුබඩුවක් ලෙස කොත්තමල්ලි භාවිතයට ගැනෙයි. කොත්තමල්ලි ශාඛය පංචංග ඖෂධයක් යොදා  ගනු ලැබේ . මුල්කලීනව ඉන්දියාව, ශ්‍රී ලංකාව, ඊජිප්තුව  වැනි රටවල  පමණක් සීමා වී තිබූ නමුත් වර්තමානයේ ලෝකය පුරා ව්‍යාප්තව පවතී.  බීජයක් සිටුවා මස තුනකින් පැළ ලබා ගත හැක. කොත්තමල්ලි  ශාඛය ඖෂධීය ගුණ රැසකින් සමන්වි වේ.  කොලේසටරෝල් , සීනි පාලනය, දියවැඩියා පාලනය , පිළිකා නැසීමේ හැකියාව, හදවත් රෝග සමනය කිරීමේ හැකියාවන් ඒ අතර සුවිශේෂී වේ. විද්‍යත්මක පර්යේෂණ රැසකට භාජනය වී ඇති මෙම ශාඛය තුළ පිළිකා නැසීමේ හැකියාව ඉහල බව සොයාගෙන ඇත. ඉන්දියානුවන් පුරුද්ක් ලෙස කොත්ත්මල්ලී කොළ ආහාරයට ගනු ලබයි. ඒ බෝවන රෝගයන්ගෙන් සුරක්ෂිත වීම සදහායි.  කොත්තමල්ලි  වල පවතින සුවඳ නිසා මෙය සුවඳ විලවුන්  නිෂ්පාදනය සඳහාද යොදා ගනු ලබයි. 

1 comment: